τα νέα μας

26 September 2018
Porsche News: Η Porsche επενδύει στην ελβετική start up WayRay

Στουτγάρδη/Ζυρίχη. Η Porsche επένδυσε στη WayRay, την ανερχόμενη εταιρία από τη Ζυρίχη που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η WayRay αναπτύσσει και παράγει τεχνολογίες για συστήματα head-up display που χρησιμοποιούν ολογράμματα επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ τώρα επιχειρεί να πετύχει την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση ψηφιακών αντικειμένων στην εμπειρία της οδήγησης. Κατά τον τρέχοντα τρίτο γύρο χρηματοδότησης, η Porsche τοποθετήθηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της WayRay ως κύριος στρατηγικός επενδυτής. Η συνολική αξία της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (69 εκατ. ευρώ).

Μαζί με την Porsche, συμμετοχή στην WayRay έχουν αποκτήσει και η Hyundai Motor, η JVCKENWOOD και διάφορα κεφάλαια, ενώ η Porsche βρίσκεται ανάμεσα σε επενδυτές όπως η Alibaba Group. Η συνεργασία μεταξύ της WayRay και της Porsche αποτελεί μέρος της πλατφόρμας καινοτομίας «Startup Autobahn». Αυτή η συνεργασία θα αναπτυχθεί τώρα με τέτοιο στρατηγικό τρόπο, ώστε να δώσει μια ενεργή ώθηση στην τεχνολογία που προσανατολίζεται στο μέλλον, καθώς και στις εφαρμογές της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η WayRay συνεργάζεται με διάφορους κατασκευαστές, για να ανοίξει νέους δρόμους εφαρμογής της τεχνολογίας.

«Η ομάδα της WayRay διαθέτει μοναδική τεχνική κατάρτιση, δεδομένου ότι οι άνθρωποί της έχουν εργαστεί στην αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και στην ανάπτυξη υλικού και λογισμικού. Οι καινοτόμες ιδέες και τα προϊόντα της WayRay έχουν αποδείξει ότι έχουν τεράστιες προοπτικές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την WayRay, θα μπορούμε στο μέλλον να προσφέρουμε στους πελάτες μας λύσεις που θα ανταποκρίνονται στη συνήθη ποιότητα που αναμένουν από την Porsche. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα», δηλώνει ο Lutz Meschke, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα τις Χρηματοδοτήσεις και την Πληροφορική στην Porsche.

Επί του παρόντος, η WayRay απασχολεί 250 εργαζομένους, ενώ η έδρα της ελβετικής εταιρίας βρίσκεται στη Ζυρίχη. Η WayRay διαθέτει, επίσης, γραφεία στη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ ο προγραμματισμός της εταιρίας για το 2019 προβλέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής στη Γερμανία. Σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα head-up display που κυκλοφορούν στην αγορά, η WayRay προσφέρει ένα αρκετά μικρότερο σύστημα προβολής, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε όχημα, ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό του εσωτερικού του. Η τεχνολογία αυτή υποβάλλεται, προς το παρόν, σε ελέγχους, τόσο για τους οδηγούς όσο και τους επιβάτες. Κατά συνέπεια, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων ιδεών στο πεδίο της άκρως αυτοματοποιημένης οδήγησης. Η Porsche έχει θέσει στον εαυτό της την εξής πρόκληση: τη συνεχή διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει. Η τεχνολογία της WayRay παρέχει την επιλογή της ψηφιακής προβολής των λειτουργιών αυτών στο παρμπρίζ.

«Ως εταιρία υψηλής τεχνολογίας, έχουμε δεσμευτεί να δημιουργούμε θεμελιώδους σημασίας καινοτομίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα συστήματα προβολής ολογραμμάτων Επαυξημένης Πραγματικότητας και τις νέες διεπαφές. Τα ολοένα αυξανόμενα έργα που αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με κατασκευαστές αυτοκινήτων και ισχυρούς επενδυτές, όπως η Porsche, τροφοδοτούν την ανάπτυξη της εταιρίας και παράλληλα ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην υλοποίηση πολυσύνθετων καινοτομιών», δηλώνει ο Vitaly Ponomarev, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της WayRay.