τα νέα μας

19 April 2021
Η Porsche Engineering εξελίσσει το έξυπνο όχημα του μέλλοντος, σε συνεργασία με την Game Engines

Τεχνολογίες από τον χώρο του gaming αποδεικνύουν την αξία τους για την εξέλιξη της αυτοκίνησης

Η Porsche Engineering εξελίσσει το έξυπνο όχημα του μέλλοντος, σε συνεργασία με την Game Engines

Weissach. Η Porsche Engineering, πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική εταιρεία υπηρεσιών τεχνολογίας της Porsche, συνεργάζεται με την Game Engines από τον χώρο του gaming, για να εξελίξει το έξυπνο αυτοκίνητο του μέλλοντος. Η Game Engines δημιουργεί φωτορεαλιστικές εικόνες και διασφαλίζει τη σωστή φυσική συμπεριφορά αντικειμένων σε παιχνίδια για υπολογιστές και video games. Μεταξύ άλλων σκοπών, η Porsche Engineering αξιοποιεί αυτά τα πακέτα λογισμικού για την εικονική ανάπτυξη και δοκιμή άκρως αυτοματοποιημένων λειτουργιών οδήγησης. Έτσι μειώνεται ο χρόνος εξέλιξης, εξοικονομείται κόστος και η κινητικότητα γίνεται ασφαλέστερη. Στον Porsche Car Configurator, η Game Engines θα υποστηρίζει τον πελάτη λιανικής στη διαμόρφωση του οχήματός του.

«Χρησιμοποιούμε μια μεγάλη γκάμα τεχνολογιών για την εξέλιξη και τις δοκιμές του έξυπνου και συνδεδεμένου οχήματος του αύριο», λέει ο Dirk Lappe, CTO της Porsche Engineering. «Ο ρόλος της Game Engines στην περίπτωση αυτή είναι κρίσιμος, μαζί με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία εκπαιδεύει τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού με σύνθετα δεδομένα από τους αισθητήρες. Έτσι, μπορεί να αναλύεται λεπτομερώς κάθε σενάριο και κάθε συμβάν». 

Για τους αλγόριθμους των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού απαιτείται εκτεταμένη εκπαίδευση και επαλήθευση. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις πραγματικές δοκιμές οδήγησης δεν προκύπτουν όλα τα συμβάντα που πρέπει να δοκιμαστούν. «Οι διαδρομές που προσομοιώνονται με τη βοήθεια της Game Engines έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να επαναλαμβάνονται όσο συχνά απαιτείται, και έτσι να ελέγχονται μέχρι και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Παράλληλα με τις πραγματικές και τις εικονικές δοκιμές, η Porsche Engineering πραγματοποιεί επίσης μεικτές δοκιμές, όπου, για παράδειγμα, ένα πραγματικό όχημα μπορεί να αντιδρά σε εικονικά αντικείμενα.

Η αξιοποίηση της Game Engines καλύπτει και άλλους τομείς, πέρα από την εκπαίδευση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού: Στον σχεδιασμό του οχήματος, μειώνεται ο αριθμός των πραγματικών πρωτοτύπων και έτσι εξοικονομείται χρόνος και κόστος. Για την σκοπό αυτόν, η Porsche Engineering χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο visual engineering που αναπτύχθηκε εσωτερικά, το οποίο συνδυάζεται με δεδομένα CAD και με ειδικά γυαλιά επαυξημένης (AR) ή εικονικής (VR) πραγματικότητας, για να διευκρινίζονται γρήγορα και αποδοτικά διάφορα ζητήματα σχετικά με τη βέλτιστη διάταξη επιμέρους συστημάτων. 

Η Game Engines θα αναβαθμίσει επίσης στο μέλλον την αγοραστική εμπειρία του πελάτη. Αυτήν την εποχή, η Porsche δοκιμάζει ένα σύστημα Car Configurator εικονικής πραγματικότητας. Στο μέλλον, οι πελάτες των Porsche Center θα βλέπουν μια σχεδόν φωτορεαλιστική, τρισδιάστατη προσομοίωση του οχήματος που θα έχουν διαμορφώσει, μέσω υπολογιστή για παιχνίδια με συνδεδεμένα γυαλιά VR.

Με τις νέες μεθόδους εξέλιξης, στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας εισέρχονται νέες ειδικότητες εργαζομένων. «Οι προγραμματιστές λογισμικού από τον χώρο του gaming διαμορφώνουν το μέλλον της κινητικότητας, μαζί με τους μηχανολόγους μηχανικούς και τους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη», συνεχίζει ο Lappe. «Το έξυπνο και συνδεδεμένο όχημα δημιουργείται συνδυάζοντας, σε παγκόσμιο επίπεδο, τεχνογνωσία από την αυτοκινητοβιομηχανία με τεχνογνωσία από την ανάπτυξη λογισμικού. Είμαστε λάτρεις των αυτοκινήτων που ταυτόχρονα μας αρέσει πολύ και ο προγραμματισμός.»

Σχετικά με την Porsche Engineering 

H Porsche Engineering Group GmbH είναι μια διεθνής εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ως θυγατρική εταιρεία της Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, εξελίσσει το έξυπνο και συνδεδεμένο όχημα του μέλλοντος για τους πελάτες της Porsche, εστιάζοντας στις λειτουργίες και στο λογισμικό. Περίπου 1.500 μηχανικοί και προγραμματιστές εργάζονται με αφοσίωση στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, για παράδειγμα στους τομείς των άκρως αυτοματοποιημένων λειτουργιών οδήγησης, στην ηλεκτρική κινητικότητα και τα συστήματα υψηλής τάσης, στη συνδεσιμότητα και στην τεχνητή νοημοσύνη. Μεταφέρουν στο μέλλον την παράδοση του γραφείου μελετών του Ferdinand Porsche που ιδρύθηκε το 1931 και αναπτύσσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες οχημάτων του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, συνδυάζουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον τομέα των οχημάτων με την αντίστοιχη τεχνογνωσία στις ψηφιακές τεχνολογίες και την ανάπτυξη λογισμικού.