τα νέα μας

4 March 2021
Η Porsche διευρύνει την γκάμα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της με μια νέα έκδοση της Taycan

Παγκόσμια πρεμιέρα της Cross Turismo: το all-rounder ανάμεσα στα ηλεκτρικά sport αυτοκίνητα

Στουτγάρδη/Μόναχο. Η Porsche παρουσίασε σήμερα στο κοινό την Taycan Cross Turismo, σε μια εικονική παγκόσμια πρεμιέρα. Η εταιρεία διευρύνει την γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών sport αυτοκινήτων της με την προσθήκη αυτής της ευέλικτης έκδοσης off-road, συνεχίζοντας έτσι τη συστηματική της πορεία προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Όπως και η sport σεντάν έκδοση της Taycan, η Taycan Cross Turismo επωφελείται από ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτροκίνησης με αρχιτεκτονική 800 V. Το νέο, τεχνολογικά προηγμένο πλαίσιο, με σύστημα τετρακίνησης και προσαρμοζόμενη αερανάρτηση, διασφαλίζει επίσης δυναμικά χαρακτηριστικά χωρίς συμβιβασμούς εκτός δρόμου. Χάρη στον κατά έξι χιλιοστά αυξημένο χώρο για το κεφάλι στα πίσω καθίσματα, αλλά και με χωρητικότητα που ξεπερνά τα 1.200 λίτρα στον πίσω χώρο αποσκευών που είναι προσβάσιμος από τη μεγάλη πέμπτη πόρτα, η Cross Turismo άνετα διεκδικεί τον τίτλο του πραγματικού all-rounder.

«Το 2019 στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό sport αυτοκίνητο της εταιρείας μας», δήλωσε ο Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG, στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας, ακόμα πιο ευέλικτης έκδοσης. «Θεωρούμε τους εαυτούς μας πρωτοπόρους της βιώσιμης κινητικότητας: έως το 2025, το 50% όλων των νέων οχημάτων που θα παραδώσουμε θα είναι ηλεκτροκίνητα, είτε αμιγώς ηλεκτρικά είτε υβριδικά τύπου plug-in. Το 2020, ένα στα τρία οχήματα που παραδώσαμε στην Ευρώπη είχε ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης ισχύος. Το μέλλον ανήκει στην ηλεκτρική κινητικότητα. Με την Taycan Cross Turismo, κάνουμε ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Πλήρης γκάμα εκδόσεων Cross Turismo από την αρχή

Με την παρουσίαση της Taycan Cross Turismo, θα είναι διαθέσιμες τέσσερις εκδόσεις. Η μπαταρία Performance Plus, με συνολική χωρητικότητα 93,4 kWh, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων. Οι διαθέσιμες εκδόσεις είναι οι εξής:

  • Taycan 4 Cross Turismo με 380 ίππους, ισχύ υπερπλήρωσης για το σύστημα Launch Control 476 ίππους, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,1 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 220 χλμ./ώρα, αυτονομία (WLTP) 389 – 456 χλμ.
  • Taycan 4S Cross Turismo με 490 ίππους, ισχύ υπερπλήρωσης για το σύστημα Launch Control 571 ίππους, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4,1 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα, αυτονομία (WLTP) 388 – 452 χλμ.
  • Taycan Turbo Cross Turismo με 625 ίππους, ισχύ υπερπλήρωσης για το σύστημα Launch Control 680 ίππους, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα, αυτονομία (WLTP) 395 – 452 χλμ.
  • Taycan Turbo S Cross Turismo με 625 ίππους, ισχύ υπερπλήρωσης για το σύστημα Launch Control 761 ίππους, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα, αυτονομία (WLTP) 388 – 419 χλμ..

Το υψηλής τεχνολογίας πλαίσιο με σύστημα τετρακίνησης και προσαρμοζόμενη αερανάρτηση περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό και των τεσσάρων μοντέλων. Με το προαιρετικό πακέτο Off-Road αυξάνεται η απόσταση από το έδαφος έως και κατά 30 χλστ. Αυτό σημαίνει ότι η Cross Turismo μπορεί επίσης να κινηθεί σε απαιτητικό έδαφος εκτός δρόμου. Με τη λειτουργία κίνησης σε χαλίκι «Gravel Mode», η οποία περιλαμβάνεται και αυτή στον βασικό εξοπλισμό, βελτιώνεται η καταλληλότητα του νέου μοντέλου για κίνηση σε δρόμους με ανώμαλη επιφάνεια.

Σε ό,τι αφορά την οπτική της εμφάνιση, η Taycan Cross Turismo βρίσκεται κοντά στο πρωτότυπο Mission E Cross Turismo που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2018: Η σιλουέτα της ορίζεται από την sport γραμμή οροφής που συνεχίζει καθοδικά προς το πίσω μέρος – τη λεγόμενη «flyline», σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Porsche. Στα σχεδιαστικά στοιχεία off-road περιλαμβάνονται επενδύσεις στους θόλους των τροχών, μοναδικές κάτω ποδιές μπροστά και πίσω, καθώς και πλευρικά μαρσπιέ. Με το πακέτο Off-Road Design, στην Cross Turismo προστίθενται ειδικές αεροτομές στις γωνίες του μπροστινού και του πίσω προφυλακτήρα, καθώς και στα άκρα των μαρσπιέ. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν ένα εντυπωσιακό εξωτερικό, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από χτυπήματα πετρών.

Sport αξεσουάρ: νέα πίσω σχάρα και ηλεκτρικά ποδήλατα Porsche

Ειδικά για την Taycan Cross Turismo, η Porsche εξέλιξε μια νέα πίσω σχάρα που δέχεται έως και τρία ποδήλατα. Χάρη στο μέγεθος και τον τρόπο χρήσης της, η σχάρα αυτή δημιουργεί νέα πρότυπα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποδήλατα διαφόρων τύπων. Ένα από τα πρωτοποριακά της χαρακτηριστικά είναι ότι, ακόμα και όταν είναι φορτωμένη, η πέμπτη πόρτα ανοίγει. Η Porsche παρουσιάζει ταυτόχρονα δύο ηλεκτρικά ποδήλατα υψηλής ποιότητας – το eBike Sport και το eBike Cross.  Με τον διαχρονικό τους σχεδιασμό, αλλά και με το ισχυρό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα κίνησης που διαθέτουν, τα ποδήλατα αυτά συνδυάζονται ιδανικά με την Taycan Cross Turismo.

Λανσάρισμα στην αγορά

H Taycan Cross Turismo θα λανσαριστεί στην αγορά το καλοκαίρι.

Εμφάνιση υψηλής τεχνολογίας για ένα όχημα υψηλής τεχνολογίας

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Porsche Taycan Cross Turismo πραγματοποιήθηκε στο Hyberbowl Studio του Εκθεσιακού Κέντρου του Μονάχου. Αυτό το εντυπωσιακό νέο στούντιο συνδυάζει τον κόσμο των κινηματογραφικών ταινιών με την πραγματικότητα: ένας καμπυλωτός τοίχος LED 270 μοιρών, μήκους 40 μέτρων και ύψους 5,5 μέτρων, συνδυάζεται με μια οροφή LED, δημιουργώντας μια επιφάνεια οθόνης 478 τετρ. μέτρων με 70 εκατομμύρια pixel. Η παγκόσμια πρεμιέρα μεταδόθηκε στο newstv.porsche.com. Είναι διαθέσιμη για προβολή από τη διεύθυνση αυτή, οποιαδήποτε στιγμή.